Isnin, 27 Jun 2016

Pertandingan MaGRIs anjuran Yayasan Inovasi Malaysia membangunkan perekacipta tempatan

Beberapa minggu yang lalu saya terlibat sebagai coach bagi membimbing para innovator atau perekacipta bagi pertandingan MaGRIs atau dikenali juga sebagai Pencarian Inovasi Akar Umbi.
Jumlah keseluruhan pemohonan untuk pertandingan ini adalah 217 dan setelah 2 pemilihan 15 terpilihan untuk sesi bootcamp dan coaching. Dari 15 ini hanya 6 akan terpilih untuk mendapat geran RM30,000/-. Manakala dari 6 yang terpilih 2 akan dipilih untuk usaha pembangunan dan sokongan proses pemgkomersilan.

Saya telah dijemput oleh Duta Inovasi En Robest Yong.

En. Robest memberikan penerangan, kata-kata semangat dan tip untuk sisi pitching.
Sebelum itu CEO (En. Aziph Dato; Mustapha)  dan Pengurus Besar(Pn. Florence Ki)  YIM telah memberikan kata-kata aluan dan pembukaan.


Sesi foto bersama peserta dan coach yang dilantik oleh Yayasan Inovasi Malaysia.

Bootcamp dilaksanakan selama 2 hari, Sesi pertama adalah persediaan peserta di mana pakar-pakar pelbagai bidang menyumbang dan melatih peserta bagi sesi pitching keesokkan harinya.  Saya dan beberapa pakar antaranya Dr. Rahmat Shazi ( Strand Engineering), Dr Norhafizah (UPM), En, Awang (Yayasan Angkasawan), Dr Zulhasni (Proton-TRIZ), Pn. Lam  (Nestle) dan beberapa lagi.
Kami perlu memilih dari 15 permohonan tersebut untuk bimbingan.

Antara peserta adalah En Abd Mansah dari Kalabakan Sabah dengan produk minyak herba Kalabakan. 
Menurutnya Minyak herba Kalabakan ini merupakan resepi turun temurun milik keluarganya yang beliau perbaiki komposisinya dan proses pembuatannya. Saya mencabut projek En. Abd Mansah untuk sesi "coaching".

Malaysian Grass Root Innovation Search
Inovasi Akar Umbi

Membangunkan perekacipta tempatan

Puan Norunnuha Nawawi
Penasihat Harta Intelek
Registered Patent, Trademark, Industrial Design Agent ( Malaysia)
Norunnuha Sdn Bhd
Antara perkara yang diadukan berkenaan Patent dan Cap dagnagan Trademark di MalaysiaIngin berkongsi berkenaan aduan atau scam berkaitan harta intelek terutamanya cap dagangan dan Paten:

Antarannya:

i) Pihak Klien menghubungi pejabat ejen cap dagangan/trademark menyatakan bahawa  mereka ada menerima surat peringatan pembaharuan trademark oleh pihak ke3 ke alamat lama. Pihak ke -3, memaklumkan agar membuat bayaran dan memberikan kuasa dengan lantikan untuk pembaharuan. Bahaya kerana klien tidak mengenali pihak ke-3 tersebut, tidak pasti samada pihak ke-3 merupakan trademark agent yang berdaftar. 
Jika klien/pemohon sudah melantik  ejen cap dagangan semenjak dari awal proeses pemailan maka digalakkan untuk mengabaikan surat tersebut kerana pihak ke-3 bukan agent yang dilantik.

ii) Klien dihubungi pihak dari China melalui emel menyatakan trademark dan domain name milik klien dalam proses didaftarkan oleh pihak ke-3. Biasanya pihak dari China tersebut membuat pernyataan seakan-akan ianya adalah urgent dan perlu diuruskan segera. Didalam 1 kes yang kami uruskan bagi pihak klien, kami membuat semakan maklumat individu dari China tersebut dan mendapati ianya dikaitkan dengan aktiviti scam dan percubaan untuk memancing klien ke dalam aktiviti trademark traficking, dimana jika pemilik jenama bersetuju dan membuat pembayaran, pihak di China akan membuat pembayaran tetapi meletakkan nama mereka sebagai pemilik.  Sehubungan itu, proses untuk mendapatkan semula cap dagangan akan menjadi lebih sukar.
Tidakan klien menghunbungi ejen berdaftar adalah tindakan yang bijak dan menyelamatkan pemilik jenama dari penipuan.

iii) Klien menerima invoice dari badan antarabangsa bagi pembaharuan patent antarabangsa (via PCT); klien panik dan menghubungi kami. 
Kami nyatakan ianya adalah scam diperingkat antarabangsa.

iv) Sewaktu mesyuarat Persatuan, ahli telah menyatakan bahawa klien mereka telah melaporkan menerima surat dari pihak yang mengaku agent bagi pembaharuan trademark/cap dagangan. Setelah semakan menyeluruh surat itu mengelirukan dan bukan dari agent yang berdaftar di MyiPO.

v) Rakan agent dan pihak Universiti membuat due diligence dan bertanyakan status agent 1 individu.
Jawapan saya: semak senarai ejen atau minta salinan sijil terus daripada individu terbabit.

Ada pihak cuba mengelirukan klien bagi mendapat faedah diatas kekeliruan tersebut, perlu difahami apa-apa surat dari badan tempatan (MyIPO, JPO, IPOS, dsb) atau antarabangsa akan sampai ke alamat agent yang direkod dan tidak akan sampai kepada pemohon.

Sekiranya pemohon/klien menerima surat yang mencurigakan mohon hubungi agent yang dilantik dan direkod.


Salam hormat;

Norunnuha Nawawi
Norunnuha Sdn Bhd
Registered Patent, Trademark, Industrial Design Agent
Registered Plant Variety Agent
Bandar Baru Bangi
Malaysia.

Sila isi borang pertanyaan IP

Nama

E-mel *

Mesej *