Isnin, 25 Mei 2015

Konferen berkaitan Harta Intelek Jun 2015
GLOBAL IP VALUATION CONFERENCE 2015 (GIPVC 2105)

GIPVC 2015 akan berlansung pada 9-10 Jun 2015 ini, maklumat lanjut berkaitan GIPVC boleh diakses dilaman sawang:  https://www.gipvc2015.com/.

Telah menghadiri GIPVC yang terdahulu, ianya adalah amat bagus bagi meningkatkan kefahaman berkaitan penilaian hak harta intelek.

Tahun ini mungkin tidak akan mengikutinya kerana komitmen lain yang telah diaturkan terlebih dahulu, walaubagaimanapun yang menarik perhatian apabila melihat paparan GIPVC2015 adalah senarai pembentang melibatkan salah seorang bekas pensyarah UPM yang telah berhijrah ke Sime Darby yang juga merupakan pensyarah yang mengajar saya sewaktu Sarjana Muda Bioteknologi di UPM, senyuman yang manis Dr Harikrishna Kulaveerasingam. Beliau mengajar beberapa subjek tetapi yang masih saya ingat adalah Plant Tissue Culture, pada waktu itu Dr Chan juga masih mengajar di UPM (sekitar tahun 1999). Pensyarah yang masih berkhidmat di UPM kini adalah Prof Dr Suhaimi.

Dr Harikrishna memegang jawatan Head (In-Charge) R&D Sime Darby Plantation (rujuk gambar dibawah).

Setakat ini tidak pasti apakah tajuk yang akan dibentangkan oleh beliau.

Selain dari itu, beberapa rakan dalam bidang harta intelek ini juga dipilih untuk menjadi pembentang antaranya  Puan Wong Jin Nee dan Sumah Ramachadran yang mana kedua-duanya merupakan rakan program penilaian harta intelek yang dianjur secara bersama oleh  Perbadanan Harta Intelek Malaysia dan World Trade Institute (WTI) bagi jangkamasa 2013-2014.

Pengiraan masa bagi GIPVC2015 dari tarikh hari ini 25 Mei 2015.

IP Valuation

Norunnuha Sdn Bhd

Agen Paten, Cap Dagangan, Rekabentuk Industri berdaftar, Malaysia.

Registered Patent, Trademark, Industrial Design Agent, Malaysia.

Satu kehilangan bagi komuniti harta intelek Malaysia


Kembali kepada penciptanya.

Menerima berita sedih pada 24 Mei 2015, telah dimaklumkan oleh rakan exco MIPA bahawa Dato' Bustaman dari Bustaman & Co dan juga ProIP Sdn Bhd telah kembali kepada penciptanya.


Beliau adalah antara nama yang sering disebut di dalam sebagai salah seorang individu perintis muslim dalam bidang harta intelek. Beliau merupakan Presiden MIPA (Persatuan Harta Intelek Malaysia) untuk beberapa tahun.

Di atas inisiatif beliau juga program South East Asean Drafting Course atau lebih dikenali sebagai SEAD dapat dilaksanakan di Malaysia dengan kerjasama beberapa firma antarabangsa dan UPM.  Tambahan lagi kursus SEAD sessi pertama bagi tahun 2015 bermula hari ini sehingga 29 Mei 2015 di UPM.
sumber printscreen brosur di SINI


Innalillahiwainnailaihirajiun, semoga Allah mengampuni dan merahmati dirinya.

Norunnuha Datuk Hj  Nawawi
Agen Paten, Cap Dagangan dan Rekabentuk Industri berdaftar Malaysia.

Registered Patent, Trademark, Design Agent Malaysia.Sila isi borang pertanyaan IP

Nama

E-mel *

Mesej *