Isnin, 19 Oktober 2015

Pendaftaran Cap dagangan adakah semudah ABC.

Cap dagangan merupakan salah satu cabang harta intelek yang merupakan antara aset utama perniagaan.


Pendaftaran cap dagangan atau trade mark memberikan suatu nilai tambah kepada sesuatu produk ataupun perkhidmatan yang ditawarkan oleh suatu perniagaan.

Di Malaysia, pendaftaran cap dagangan atau Trade mark boleh dilakukan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia, juga dikenali dengan singkatan MYIPO.

Penduduk Malaysia boleh mendaftarkan cap dagangan atau trademark mereka di MYIPO secara usaha kendiri. Dalam keadaan ini, pemilik perlu mempunyai kefahaman bagaimana cap dagangan berfungsi dan juga memastikan mempunyai kefahaman proses pendaftaran cap dagangan; dan juga mempunyai masa untuk membuat pemantauan di setiap peringkat proses mendapatkan pendaftaran cap dagangan. Ini kerana proses pendaftaran cap dagangan/ trade mark di MYIPO bukanlah hanya memempunyai satu langkah tetapi melibatkan beberapa langkah, Untuk peniaga yang tidak mempunyai cukup tenaga kerja atau tidak mempunyai masa untuk diperuntukkan bagi proses di atas adalah digalakkan untuk mendapatkan khidmat ejen cap dagangan berdaftar.

Perlu difahami bahawa ini adalah sebahagian dari proses membina jenama, jenama yang terbina dengan skop perlindungan yang mencukupi adalah amat menguntungkan peniaga. Jika pendaftaran cap dagangan dilakukan dengan cara yang sambil lewa.

Besar kemungkinan, pihak peniaga tidak mendapat skop perlindungan yang mencukupi bagi memastikan kemandirian atau kebolehsaingan jenama tersebut di pasaran,

Akan bersamabung disesi yang lain....


Norunnuha Datuk Hj Nawawi
Ejen Cap dagangan berdaftar
No. 4216.

Sila isi borang pertanyaan IP

Nama

E-mel *

Mesej *