Khamis, 30 Julai 2015

Harta intelek BOB pelikat pants

Ini adalah serba sedikit cerita harta intelek berkaitan BOB pelikat pants.  

Jika dilihat paparan di bawah terdapat beberapa portfolio cap dagangan milik Afdlin Shauki berkaitan perniagaan milik beliau iaitu Pelikat Pants dan Batik Pants.  Afdlin telah secara kreatif mereka logo menjadikan logonya mempunyai ciri "distinctive", ciri distinctive ini memenuhi keperluan kelayakan kebolehdaftaran sesuatu cap dagangan.

Dapat dilihat juga disini beberapa jenama yang mempunyai huruf BOB, ini adalah kerana sewaktu carian saya memasukkan kata kunci BOB.Maklumat pendaftaran Cap dagangan dalam bentuk logo bagi BOB.Dapat dilihat disitu, Afdlin Shauki Aksan merupakan pemohon bagi cap dagangan tersebut.
Status Cap dagangan adalah berdaftar dan sijil pendaftaran telah dikeluarkan pada 09 Februari 2015.
Oleh itu, cap dagangan ini adalah berkuatkuasa mengikut peruntukan Akta cap dagangan Malaysia. Cap dagangan juga berplu diperbaharui setiap 10 tahun.

Oleh itu berhati-hati ya, di bawah akta perihal dagangan setelah pindaan terkini, jika pihak penjual merujuk kepada produk yang bukan asli secara verbal sebagai pelikat pants seakan-akan merujuk kepada sumber yang asli boleh didenda mengikut peruntukan yang berkaitan "false trade description".


Norunnuha Nawawi
Ejen Cap Dagangan berdaftar Malaysia.
Registered Trademark Agent Malaysia

Norunnuha Sdn Bhd 

Sila isi borang pertanyaan IP

Nama

E-mel *

Mesej *