Rabu, 13 September 2017

Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd vs Ariani Textiles and Manufacturing (M) Sdn Bhd Saman rekabentuk Telekung

Amat teruja akhirnya pindaan terhadap akta hakcipta pada 2012 akan diuji. Hakim mahkamah tinggi pula Wong Kian Kheong (WKK) yang dihormati, beliau dari segi kapasiti sangat memahami harta intelek. Ini akan menjadi suatu rujukan yang baik.

Usahawan juga memahami bahawa harta intelek adalah aset yang perlu dilindungi.


Tahniah Puan Padzilah Enda Sulaiman dan Tim SK kerana langkah yang diambil. Tindakan ini menaikkan kepercayaan pelabur/bakal pelabur,pelanggan dan peminat. Siti Khadijah diwakili oleh peguam Ahmad Hafiz Zubir manakala Ariani diwakili N Thevini. 


Kes ini melibatkan pelanggaran Hak Cipta rekabentuk telekung.

Rujukan buat usahawan lain juga.


Baca dan ikuti, sebutan pada 28 September 2017 nanti.


Telekung Siti Khadijah klasik merupakan salah satu portfolio harta intelek Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd, selain itu Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd juga mempunyai portfolio harta intelek seperti jenama dan sebagainya.  Contoh portfolio jenama adalah logo SK dan juga Siti Khadijah.


Produk Telekung Siti Khadijah telah memasuki pasaran ASEAN terutamanya di Indonesia, Sinagapura, Brunei manakala terdapat juga produk-produk ciplak yang dihasilkan di Vietnam. 


Sumber berita adalah dari Harian Metro 12 September 2017 bertajuk "Ariani gagal ketepi saman, tetap dibicara terhadap dakwaan ciplak Telekung Siti Khadijah Apparel.Laporan oleh: Murni Wan Omar Harian Metro.

Sila isi borang pertanyaan IP

Nama

E-mel *

Mesej *