Rabu, 26 April 2017

Isu Jenama Chatime Malaysia

Chatime isu di Malaysia.

Chatime telah membatalkan lesen master franchise yang diberikan kepada Loob Holding yang menjalankan perniagaan teh menggunakan jenama Chatime, konsep dan resepinya.

Oleh itu, Tealive yang diwujudkan 45hari selepas pembatalan lesen Master franchise tersebut adalah bukan Chatime, tiada sebarang hubungan terkini antara keduanya.

Tak minat sangat teh susu (milk tea) atau bubble tea ini, sebagai pengguna perlu faham jika kita membeli sesuatu barang kerana reputasinya, tetapi pihak yang sepatutnya mengikut standard tidak mengikutinya maka itu adalah satu bentuk penipuan.
Jika franchisee tidak mengikut SOP yang franschisor tetapkan, dan memang tanggungjawab franchisor untuk memastikan kepatuhan terhadap SOP.
Disini ada isu kebolehpercayaan atau "TRUST", jadi sebagai pengguna perlulah berhati-hati dalam menghadapi isu ini. 


Ulasan asal adalah di Isu Chatime 

Pengguna berhak memilih dan menilai. Besar harapan agar kepercayaan yang diberikan kepada pengusaha tidak disia-siakan.

Jenama adalah hak harta intelek yang dilindungi di bawah kategori cap dagangan, dan antara tujuannya adalah untuk membezakan satu peniaga dengan peniaga yang lain.

Semakan terkini dibuat dan didapati jenama TEALIVE telah di failkan pada 
10 Januari 2017.Permohonan difailkan oleh syarikat RIVIETTA SDN. BHD.Manakala Chatime juga telah didaftarkan didalam beberapa kelas bermula semenjak tahun 2010.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila isi borang pertanyaan IP

Nama

E-mel *

Mesej *