Sabtu, 30 Mei 2015

Kes Cap dagangan Hansa part & Hansa

Isu:

Cap dagangan seakan-akan serupa dengan pendaftaran awal biasanya akan ditolak, dalam kes ini keputusan dibuat oleh Mahkamah Tinggi.

Berikut ringkasan kes berkaitan;


Di dalam kes Hansa part Vs Hansa; mahkamah Tinggi Malaysia (Harta intelek) menngukuhkan konsep "passing off" bagi menolak pendaftaran cap dagangan menurut seksyen 14(1) (a) akta cap dagangan.

Plaintif: Solid Corporation Sdn Bhd
Defendan ke-2: Sun Yuen Rubber Manufacturing Co Sdn Bhd.
Solid Corp terlibat di dalam perniagaan alat ganti semenjak tahun 1992 menggunakan jenama "hansa part". Cap dagangan "hansa part" seperti logo di atas telah didaftarkan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia di dalam beberapa kelas berkaitan alat ganti.
Sun Yuen juga  membuat permohonan cap dagangan seperti representasi di atas dan pada tahun 2005 telah diiklankan. Solid Corp telah membuat bangkangan terhadap pendaftaran cap dagangan tesebut; manakala Sun Yuen menghantar maklumbalas pemakluman bangkangan, dan pendaftar cap dagangan telah menolak bangkangan dan menerima pendaftaran Sun Yuen.

Kes ini dibawah ke Mahkamah tinggi oleh Solid Corp; mahkamah tinggi memutuskan kedua-dua cap dagangan adalah seakan-akan serupa secara fonetik (sebutan)  dan visual oleh itu  Cap dagangan defendan ke-2 boleh menyebabkan kekeliruan di kalangan pengguna dan mengarahkan agar cap dagangan Defendan ke-2 dikeluarkan dari daftar cap dagangan.Cap dagangan Malaysia             Trademark Malaysia

Rekabentuk Industri Malaysia                                              Design MalaysiaNorunnuha Sdn Bhd
Agen Paten, Cap dagangan dan Rekabentuk Industri.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila isi borang pertanyaan IP

Nama

E-mel *

Mesej *